lördag 20 juni 2009

Expressens recension av Sims 3

Sedan det första ”Sims”-spelet släpptes har nåt av spelen eller dess otaliga expansioner legat högt på topplistorna över sålda PC-spel. Hardcore-gamers må klaga över ”glorifierat dockskåp” men för alla som inte bara vill spela med ett kikarsikte mellan sig och omgivningen kommer nu det tredje i raden, och livssimulatorn är mer fängslande än någonsin.
Det handlar fortfarande om att först skapa små simmar och bygga deras hus (vilket bara det kan roa i timmar), sedan jobba, utveckla färdigheter och ha kul på vägen mot ålderdomen.

Men nu kan simmarna – äntligen - fritt bege sig ut på stan och träffa folk. Gå till parken, krogen, simhallen – utan laddningstider. Men man kan bara gå in ”på riktigt” och interagera i ett fåtal av stans lokaler, de flesta är bara en exteriör som ens sim går in i. Kunde annars ha skapat ytterligare djup i spelet – men man kan ju hoppas att nästa version kommer med möjligheter att följa med in på jobbet.
Dessutom är spelet lite mer förlåtande, man behöver inte längre ägna all fritid åt att duscha, äta och gå på toa.

Annat nytt är att simmarna har fem huvudegenskaper som avgör deras personlighet. Vill du skapa en galet geni till neurotisk flörtig kleptoman går det utmärkt, och att utsätta sina simmar för diverse sociala experiment och se vad som händer är ännu roligare.
Alla simmar har ett livsmål, det kan vara att bli en bästsäljande författare, den populäraste killen i stan eller rockstjärna.
De har också mindre önskemål som kommer upp då och då, som att bli bättre på något, ha fest eller att få vinna över nån i ett spel. Inget av det är ett tvång, men uppfyllda önskningar ger poäng som kan användas för att köpa superegenskaper – till exempel att aldrig behöva kissa igen, kunna städa snabbare eller att alla fester man fixar blir succeér.

Och även om det dagliga livet håller mig fullt upptagen och fullkomligt förtrollad finns det förstås ännu mer att pyssla med på nätet. Ladda upp dina simmar, ladda ner andras, och köpa nya grejer till hemmet – naturligtvis för riktiga pengar. Och snart kommer väl den första expansionen.


CHRISTINA RASK / Expressen.se

1 kommentar:

  1. Det här spelet är jätte kul det är det bästa The sims spelet som funnits tycker jag/Dgirl

    SvaraRadera

Kul att du vill kommentera! Ja, varför läser du det här nu då? KOMMENTERA!!!